Η In contACT org στα πλαίσια των δράσεων της (καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών) για την κοινωνία των Πολιτών (ανθρώπινα δικαιώματα, εμφυλες ταυτότητες, ισότητα, αλληλεγγύη) και με στόχο την ενδυνάμωση των θηλυκότητων και της LGBTQI+ community, διοργανώνει το Εργαστήριο “Unveiling Authentic Self” (FLINTA Community).
Το “Unveiling Authentic Self” είναι ένα βιωματικό εργαστήρι με τεχνικές δράματος και σωματικού θεάτρου που στοχεύει στην έκφραση, την αναγνώριση και την ενδυνάμωση των θηλυκοτήτων.
Με τη συμμετοχή θηλυκοτήτων από διαφορετικές ηλικίες και υπόβαθρα, προσφέρει έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο για να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, την ταυτότητα, την σχέση με το σώμα και τα συναισθήματά τους.
Μέσα από τεχνικές όπως ο αυτοσχεδιασμός, το role-play και η αντιστροφή ρόλων, η αφήγηση και εστίαση στο σώμα και στις αισθήσεις, μεταξύ άλλων, τα συμμετέχοντα μπορούν να εξετάσουν και να απελευθερώσουν συναισθήματα, φόβους και ελπίδες που σχετίζονται με την θηλυκότητά τους. Το εργαστήρι ενθαρρύνει την εκφραστικότητα, την αλληλεγγύη και την καλλιέργεια θετικής αυτοεικόνας.
Το εργαστήρι, μέσα από μια σειρά 8 συναντήσεων, των 3 ωρών, στοχεύει στη σύνδεση με το σώμα, στη συναισθηματική κινητοποίηση, στη δημιουργική έκφραση μέσω του δράματος και στην ανακάλυψη ανεξερεύνητων εσωτερικών πτυχών.
Μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο συλλογικότητας, τα συμμετέχοντα μπορούν να εμπνευστούν, να ενδυναμωθούν και να να αναδείξουν το αυθεντικό τους εαυτό.
Venue: Kunia Cultural Hub (Καραολή και Δημητρίου 26, 54630 Θεσσαλονίκη)
Εισήγηση: Σμαρώ Πλατιώτη & Ναυσικά Καρακομνηνού-Τσιγκοπούλου
Διάρκεια: 8 συναντήσεις / Σύνολο 24 ώρες
Κάθε Παρασκευή, 18:00 – 21:00
8/11, 15/11, 29/11 2024
6/12, 13/12, 20/12 2024
10/1, 17/1 2025
Κόστος:
150€ (πλέον ΦΠΑ)
115€ (πλέον ΦΠΑ) early bird για δηλώσεις έως 29 Οκτωβρίου/φοιτητ@/δελτίο ΑΜΕΑ/δελτίο ανεργίας
Το εργαστήριο έχει ως στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της προσωπικής δύναμης των ατόμων FLINTA (οποιαδήποτε οντότητα αυτοπροσδιορίζεται ως θηλυκότητα, πχ cis gender heterosexual, lez, trans, non binary, intersexual etc ) χρησιμοποιώντας Viewpoints Technique και τεχνικές προσωπικής ενδυνάμωσης ταυτότητας.
Επίσης, είναι ανοιχτό και για συμμαχα άτομα που επιθυμούν να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν την ενδυνάμωση των ατόμων FLINTA, έστω και αν δεν ανήκουν στην κοινότητα.
Βιογραφικά εισηγητριων
Σμαρώ Πλατιώτη
Η Σμαρώ Πλατιώτη δραστηριοποιείται στο χώρου του σωματικού θεάτρου (Viewpoints Technique and Composition) ως σκηνοθέτις, εισηγήτρια και performer πειραματιζόμενη σε νέες μορφές υποκριτικής έκφρασης, αλλά και σκηνικής σύνθεσης σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βερολίνο. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πεδίο των interdisciplinary /site specific πρότζεκτ και η εφαρμογή/ λειτουργία των πολυμέσων σε αυτά.
Αφού αποφοιτά από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2002), συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου ως εισηγήτρια προγραμμάτων προώθησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εν συνεχεία εργάζεται για 16 χρόνια ως εκπαιδευτικός (θεατρολόγος) σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσια και ιδιωτικά).
Παρακολουθεί Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με κατεύθυνση Τεχνικές Υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006).
Το 2009 ιδρύει το contACT- Contemporary Art Club και επί 5 συναπτά έτη διοργανώνει, επιβλέπει και συντονίζει τις δράσεις του οργανισμού (σκηνικά πρότζεκτ, εκθέσεις, εργαστήρια, ετήσια φεστιβάλ σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης) ως καλλιτεχνική διευθύντρια, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με πολλούς καλλιτέχνες και ομάδες θεάτρου/ χορού.
Από το 2007 σκηνοθετεί, συμμετέχει και διοργανώνει την παραγωγή πολλών σκηνικών πρότζεκτ. Συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε (Βοηθός Σκηνοθέτη και Stage manager), καθώς και με την Όπερα Θεσσαλονίκης (Βοηθός Παραγωγής).
To 2023 ιδρύει τον οργανισμό In contACT (non profit organization dedicated to promoting gender equality and justice in society).
About My Art
Ναυσικά Καρακομνηνού- Τσιγκοπούλου
Η Ναυσικά Καρακομνηνού-Τσιγκοπούλου έχει σπουδάσει “Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις” στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της με τίτλο “MSc War and Psychiatry” στο τμήμα Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης, του King’s College του Λονδίνου, όπου εξειδικεύτηκε στο ψυχολογικό τραύμα και στις συνέπειες που έχουν οι καταστάσεις ακραίου άγχους μιας ένοπλης σύρραξης σε στρατιώτες και σε πολίτες.
Εργάστηκε για χρόνια με πρόσφυγες και προσφύγισσες ως Υπεύθυνη Ενσωμάτωσης, Ενδυνάμωσης της Κοινότητας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, ενώ τώρα βρίσκεται στον τομέα διαχείρισης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και υλοποίησης δράσεων για την κοινωνία των πολιτών. Παράλληλα ειναι εκπαιδευόμενη Δραματοθεραπεύτρια και βρίσκεται στο 2ο έτος της 4ετούς μεταπτυχιακής εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας “ΑΙΩΝ”, που φιλοξενεί το κέντρο “Ροές” στη Θεσσαλονίκη.
Εκπαιδεύεται στη δραματοθεραπευτική χρήση όχι μόνον του λόγου αλλά και του σώματος, ενεργοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργικότητα, τη συναισθηματική κινητοποίηση, αλλά και την κατανόηση σε γνωστικό επίπεδο, μέσα από μια τριαδική σχέση Δραματοθεραπείας, Δράματος και Ψυχοθεραπείας.