Λοξές Γραφές/ Φεμινιστικές Αναγνώσεις

“Λοξές Γραφές/ Φεμινιστικές Αναγνώσεις”

Διοργάνωση: In contACT org
Εισήγηση: Γιώτα Τεμπρίδου
Συντονισμός: Σμαρώ Πλατιώτη, Γιώργης Πανόπουλος, Κωστή Κώτσος

In contACT•The Urban Hub SKG
(Όπισθεν ΟΣΕ, Μαργαροπούλου- Καλλιθέας 1, 1ος όροφος)

*Σάββατο 9 Μαρτίου, 19.00

“Πώς έγινα Διήγημας”

Αν ο Διήγημας είναι μια νουβέλα για την έμφυλη βία (που είναι), γιατί είναι αυτό που είναι; Γιατί «Διήγημας» (όνομα κι αυτό), γιατί «νουβέλα» (είδος κι αυτό), γιατί «βία» (ποια το φώναξε αυτό) και τι έχει να λέει το «έμφυλη»; Ποια βιβλία/ επεισόδια προηγήθηκαν και τι αξία έχουν; Ποιος μετράει την αξία τους και πώς; Τι μας δίνει η λογοτεχνία, τι μας παίρνει, τι μας μένει; Και ποια με αγάπη θα μιλήσει για όλα αυτά;

Τον λόγο θα πάρουν:
η Μαρία η Γεωργούλα, η Μαριλένα-χίλια-ονόματα-Διαμαντοπούλου, η Σούλα (Σουλίτσα) Μαρινούδη, εκείνη που έγραψε τον Διήγημα και όποια/ο άλλη/ο τον ζητήσει.

*Τετάρτη 20 Μαρτίου, 19.00

“Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για κουίρ λογοτεχνία”

Η Γουλφ έζησε πριν την κουίρ λογοτεχνία, αλλά το Ορλάντο της είναι κουίρ. Ο μεγαλοεκδότης δεν ξέρει τι είναι το κουίρ, αλλά όλο κουίρ εκδίδει. Εγώ δεν θα τον έλεγα τον Χριστιανόπουλο κουίρ, εσύ τον είπες και τον παραείπες. Η Ζωή είπε «αυτό είναι εντελώς γκέι, πού το είδες το κουίρ;». Η συγγράφισσα είπε πως το βιβλίο της δεν είναι κουίρ, εμείς όμως για κουίρ το διαβάσαμε.
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά: Κουίρ λογοτεχνία είναι…

 Επιμέλεια: Γιώτα Τεμπρίδου

Η Γιώτα Τεμπρίδου γεννήθηκε το 1984 στην Ορεστιάδα, αλλά το έβαλε στα πόδια. Δίδαξε για πέντε χρόνια στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, αλλά το έβαλε στα πόδια. Καμώνεται την επιμελήτρια και γράφει – μικρο-διηγήματα κυρίως. Κυκλοφορούν οι συλλογές: Η ωδή που δεν έγραψα και άλλες ιστορίες (Ένεκεν 2017), Διαδοχικές ασυνέχειες (Ακυβέρνητες Πολιτείες 2018), Τα ιογενή (Ακυβέρνητες Πολιτείες 2020), Διαλεκτική (με τον Χρήστο Κολτσίδα· Ακυβέρνητες Πολιτείες 2022), καθώς και η νουβέλα Διήγημας (Ακυβέρνητες Πολιτείες 2023). Ζει στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα το βάλει στα πόδια.

Καλούνται: όλες και όλ@!

Leave a Comment

Skip to content